Silvijica

Silvijica

Opsesivno prejedanje je poremećaj koji nas tera da jedemo i kada nismo gladni. Opsesivno prejedanje dovodi vremenom do niza opasnih simptoma i bolesti kao što su povišen holesetrol, visok krvni pritisak, infarkt miokarda, dijabetes, moždani udar, gojaznost i psihički problemi.

 

Najčešći simptomi opsesivnog prejedanja:


Prekomerni unos hrane, često jedete sami ili se krijete kad jedete, depresija, izbegavanje ljudi i društva, veoma nisko samopouzdanje, česte promene raspoloženja, stres, anksioznost.

Kako prevazići prejedanje 


Jako je bitno pre svega prepoznati problem. Stres i probleme na poslu ili u kući nećemo rešiti prejedajući se. Mi nakon prejedanja osetimo kratkotrajno zadovljstvo ili mir ali treba shvatiti da je to kratkotrajno i da zavaravamo sami sebe i na žalost samo uništavamo svoje zravlje. Prejedanje nastaje pre svega iz osećaja velikog nezadovoljstva u životu na bilo kom polju. Takođe može se javiti  i kada smo premoreni, kad nam je dosadno, kada razmišljamo o hrani, kada razmišljamo o izgledu svog tela, kada nesvesno jedemo uz gledanje filmova. Treba shvatiti da unosom hrane samo stvaramo lažni osećaj sreće koji nam suštinski u životu nedostaje i da time ne rešavamo ni jedam problem naprotiv dodajemo proobleme. Ovaj osećaj sreće je kratkotrajan i zato i imamo potrebu da ponovo jedemo i kad nismo gladni. 

Naše misli su naše najveće oružje u ovoj borbi.

Naučite da rešavate svoje probleme da im se suprodstavljate, a ne da ih „jedete“. Naučite da kontrolišete svoje negativne emocije.Hranite se zdravo, pažljivo birajte šta kada i u kojoj količini jedete, ne jedite samo nego sa porodicom ili prijateljima, jedite za stolom, a ne u krevetu ili dok gledate TV. Vežbanjem ne samo da skidate visak kilograma, već izbacujete iz sebe sav nakupljeni stres, negativne emocije, frustracije, bes. Družite se što više šetajte, provodite vreme sa prijateljima i porodicom, ne zatvarajte se u svoju sobu nikada. Ako ne uspete sami nije sramota potražiti stručnu pomoć psihoterapeuta .

 

 

izvor:http://www.modnivrisak.com/

 

četvrtak, 21 april 2016 11:43

Pametna igračka od poklopaca od maramica

Bez obzira za što se koriste vlažne maramice sastavni su deo svake porodice s malim detetom –  redovno se kupuju, prazna ambalaža redovno baca, a zaista bi se mogla iskoristiti na ovaj fenomenalan način.

Jedna mama iz Zagreba se dosetila kako od poklopaca s vlažnih marimaca da napravi odličnu razvojnu igračku.

“Još mi je prije sinula ova ideja, ali sam po malo skupljala čepove koje sam jednostavno skinula s ambalaže i nalijepila ih s malo vrućeg ljepila na običnu plastičnu podlogu.  Oni služe da dijete razvija svoju motoriku otvaranjem i zatvaranjem poklopaca. Oni su namjerno različito okrenuti s namjerom da dijete samo shvati kako se, s koje strane otvaraju. Da ne bi sve ostalo samo na otvaranju i zatvaranju, iako to djeca inače jako vole, igračku sam obogatila sličicama životinja koje sam isprintala i zalijepila u kućice. Maca nam je trenutno najdraža”, naglasila je mama Marina i dodala da se nakon početkog otvaranja i zatvaranja njena mala Dorina jako zainteresovala za sličice pa tako uče nove oblike, prepoznaje životinjice.

 

 

 

 
Ideja se inače može primeniti i za nešto stariju decu pa se tako unutar poklopaca može napraviti memori ili zalepiti slova da dete kroz igru uči slova i abecedu.
 
“Ovakvi su poklopci čvrsti i stvarno zahvalni za ovakvu vrstu razvojne ploče, ali se mogu se zalijepiti i poklopci različitih veličina i oblika. Na primjer oni od mlijeka jer su manji pa će djetetu trebati precizniji hvat da ih otvori”, pojašnjava mama Marina.
 
Sve u svemu – ovo je jedna zaista kreativna ideja za odličnu i još besplatnu razvojnu igračku. A poklopce, verujemo, zaista imate priliku da skupe. Pogotovo sada kada klinci borave napolju i rukice su im konstantno prljave od igre.
Izvor: Index.hr

Tetoviranje kroz istoriju je bilo poznato kod različitih civilizacija. Neke od prvih zabeleženih tetovaža vezuju se za Maorska plemena sa Novog Zelanda. Maori su radili facijalne tetovaže, a između ostalog smatra se da reč tetovaža (tattoo) potiče od njihove reči tatau.

Izrada tetovaže, odnosno postupak ima nekoliko faza. Najpre kada ste odabrali studio i tattoo majstora kod kojeg ćete se tetovirati treba sa njim i da se dogovorite oko idejnog rešenja za vaš tattoo vrši se izrada šeme. U drugom koraku radi se provera ispravnosti šeme, kao i idealno rešenje, odnosno mesto za novu tetoovažu ili prekrivanje stare kojom niste zadovoljni. Nakon ove provere sledi priprema i dezinfekcija dela tela na kojem će se raditi tattoo. Prenošenje šeme i provera pozicioniranja novog tattoo-a, u nekim slučajevima zahteva eventualno docrtavanje slobodnom rukom, pre započinjanja pocesa. Sve potrebne boje treba da se sipaju pred vama u sterilne dozere za jednokratnu upotrebu. Boje moraju da budu kvalitetne i da imaju sve nephodne sertifikate. Igle moraju biti nove i sterilne i obavezno se otvaraju pred vama. Dakle sve mora da se priprema pred vama, a tattoo majstor mora da bude dobro obučen kada je u pitanju inklinacija pigmenata u kožu, kako bi tetovaža bila savršena, a koža pravilno istretirana.

Neke od poznatih mama koje su istetovirane su Kejt Moss,Adriana Lima,Viktoria Becam,Angelina Joli,Kristina Agilera.Sa nase javne scene Natasa Bekvalac,Tijana Dapcevic,Jelena Karleusa ,Bojana Rajic,Goca Trzan...

I nase mame sa baby booom strane ponosno nose svoje tetovaze pa u prilogu pogledajte sliku i poznatih mama i nasih mama ...

Kada jednom postavite tetovazu morate shvatiti da je povratak nazad jako tezak. Zbog toga vam savetujemo da dobro promislite pre izbora ovakvog ukrasa za telo...

Prijavljivanje/Registracija