sreda, 27 april 2016 15:56

Fantastična dečija igrališta

Objavila
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Širom sveta, arhitekte pokazuju sve više mašte kada osmišljavaju prostor za dečiju igru. Današnja igrališta mogu plutati po okeanu ili imati oblik ogromnog krokodila ili žira.

Pogledajte neka od najluđih ostrvarenja iz mašte najboljih arhitekata i dizajnera:

 

 

1. Toranj za igru u Svarovski kristalnom svetu u Torolu (Austrija). Projekat je delo arhitektonskoh studija Snøhetta.Toranj ima četiri nivoa, i visok je oko 15 metara.

 

 

2. Wibit Sports GmbH je nemačka kompanija specijalizovana za vodene sportove, a proizvodi i novatorska igrališta na vodi. Ovo je projektovao arhitekta Robert Cirjak a nalazi se na Bolu na Braču u Hrvatskoj.  Ima ljuljaške, tobogane i penjalice i jedno je od čak 60 igrališta na vodi koje ova kompanija dizajnirala u Hrvatskoj.

 

3. Arhitektonski studio “Tecuka” osmislio je ovo mrežasto igralište koje je isheklala umetnica Tošiko Horijuči Makadam. Takino Hillside Park – Sapporo-shi, Hokkaido, JapanIgralište u Hokaidu pozajmljuje ideje i slike iz prirode. Varijacije u osvetljenju i zvuku kreiraju jedinstveno čulno iskustvo za decu. Veliki deo ovog parka je izgrađen u samo brdo. Pogledajte ovu mrežu u bojama duge.

 

4. Umetnik Tom Oternes iz Bruklina stvorio je njujorško igralište “Srebrni tornjevi”, sa 27 bajkovitih bronzanih skulptura među kojimase ističe 10 metara dugački limenko sa nogama – toboganima.

 

5. Arhitekta Rafael Rivera, umetnij Manolo Martin i dizajner Jozep Vinsent Sento napravili su u Valensiji u Španiji Guliverov park, nadahnut romanom “Guliverova putovanja” Džonatana Svifta.

 

6.Već postojeće igralište u danskom glavnom gradu Kopenhagenu, arhitekte iz studija MLRP pretvorile su u daleko uzbudljivije mesto dodajući mu iskrivljena ogledala.

 

7.U Limi, glavnom gradu Perua, arhitektonska zadruga Basurama napravila je “Park ukletog voza”, koristeći napuštenu prugu i odbačeni građevinski materijal. Praktično celo igralište je napravljeno od recikliranih materijala.

8. Umetnik poljskog porekla iz Bruklina, Olek, napravio je ovog heklanog krokodila koji se nalazi u brazilskom Sao Paolu, na igralištu koje je projektovao brazilski arhitekta Marsija Marija Benevento.

 

9. Državni arboretum (bašta drveća) u australijskom gradu Kanberi je mesto gde, između oko stotinak šuma sa retkim vrstama drveća obitava i jedno igralište inspirisano žirevima.

 

10. Gradski muzej Sent Luisa u državi Misuri je delo vajata Boba Kasilija koje i dalje trpi dorade njegovih naslednika. U okviru muzeja postoje fiskulturna džungla od delova starih aviona, dva desetospratna tobogana i mnoštvo manjih, kao i panoramski točak na krovu.

 

11. Danski studio MONSTRUM poznat je po svojim maštovotim igralištima. Jedno od najpoznatijih je ono u Stokholmu, sa šest metara visokim sovama i drugim drvenim figurama.

 

 

12. Dizajneri iz Monstruma  sagradili su i ovo igralište “pijanih” kućica u Kopengahenu.

 

13. Još jedno delo studija “Monstrum” je ogroman plavi kit u švedskom gradu Geteborgu. Deca mogu da uđu u kitov stomak i spuštaju se niz njegova leđa kao niz tobogan.

 

 

14. Igralište tornjeva su dizajneri Monstruma napravili po ugledu na neke od najpoznatijih tornjeva Kopenhagena, u kome se ovaj dečji raj i nalazi.

 

 

15. Ovo igralište zatvorenog tipa nalazi se u Danskom muzeju železnice u gradu Odenzeu. Nadahnuto je glavnom železničkom stanicom Odenzea iz 1069. godine, ima voz koji se kreće i kontrolnu sobu u kojoj deca uče kako radi lokomotiva.

 

 

16. Gnezda iz Vejla u Koloradu izgradila je radionica “Tres Birds” po ideji umetnika. Usred staništa ptica, ovo igralište predstavlja drvena gnezda povezana konopcima i mostićima.

 

17. Park “Breksland riversajt” u Sidneju (Australija) je delo dizajnerskog studija JMD. Ovo ogromno igralište ima tunele, mrežu za menjanje, tobogane, bazenčiće za igru…

 

18. “Vreme za ljuljanje” je naziv interaktivnog igrališta postavljenog u privremenom parku u Bostonu. Dizajneri firme Höweler + Yoon zamisili su 20 osvetljenih ljuljaški koje pri upotrebi menjaju boju iz bele u ljubičastu.

 

19.Ove tri džinovske trambuline nalaze se u avanturističkom parku napravljenom u bivšim viktorijanskim rudnicima na severu Velsa.

 

20. Veste Vesten (Woeste Westen) je prirodno igralište koje se nalazi kraj Amsterdama. Na mestu starog tresetišta ostalo je mnogo iskopanih kanala na kojima su sada mostići, splavovi i pontoni. Postoje i drvene barake, kolibe od pruća, ložišta za logorske vatre i mnogo, mnogo prilika za avanturističku igru. Okolo leži oboreno drveće za penjanje, plićaci su savršeni za gacanje i blatnjavljenje, životinje i biljke razvijaju bliskost dece sa prirodom a gomila granja i kamenja savršen su materijal za igru kroz koju deca stalno ispituju sopstvene granice bez ozbiljne opasnosti.

 

21. Arhitekte iz studija “RMP Stephan Lenzen Landscape” u Nemačkoj kreirale su u gradu ovo avanturističko igralište po ugledu na lokalni zamak koji predstavlja turističku atrakciju.

 

22. Da se svaki kutak grada može pretvoriti u mesto za igru dokazuje i igralište na mostu Kalvebod mostu u danskoj prestonici Kopenhagenu. Minimalističkog dizajna inspirisanog talasima, ova konstrukcija ohrabruje malo rizičnije oblike igre – penjanje, balansiranje, kešanje. Istovremeno, ono je pravi ukras šetališta,  jedva da zahteva dodatni prostor, i moglo…

 

23. Ovo neobično 3D košarkaško igralište postavljeno je 2006. godine u dvorištu Tehničke škole u Minhenu.  Zamišljeno je kao podsticaj za kreativni pristup igri i tradicionalnim pravilima. Dizajn: Inges Idee

 

24. U Velikoj Britaniji postoji igralište “The Land” koje je sušta suprotnost onima od plastike živih boja sa gumenom podlogom, na kakva smo danas navikli.   Zapravo, mnogi roditelji i deca za ovo igralište pomisle da je gradska deponija. Međutim, upravo ono što plaši roditelje – hrpe slomljenih stolica, nabacanih starih guma, prljavih dušeka, rasklimatalih čekića i eksera, limenih buradi – je ono što ovo mesto, nazvano Zemlja (The Land) čini tako primamljivim za decu.

25. Dizajn studio Anagrama nedavno je u Meksiku projektovao biblioteku u koju nijedno dete ne bi odbilo da pođe. Naime, police za knjige zapravo su platforme za pentranje i trčanje. Mali čitaoci tako su dobili prostor i za učenje i za igru, a mnogi smatraju da budućnost biblioteka izgleda upravo ovako….

 

26. Boadilla del Monte, Španija. Ovo igralište su kreirale arhitekte Eduardo Navadijos i Csaba Tarsoly, sa namerom da deci pruže inspiraciju za ostvarivanje svojih snova u svežem okruženju. Nalazi se na pola sata vožnje od Madrida.

 

27. Dinotopia, Nagoya, Japan. Deca vole dinosauruse, to znamo. A ovde imaju i priliku da se igraju u njima i sa njima.

 

28. Bellville igralište, Pariz, Francuska. Pre postvaljanja ovog velikog broda sa opremom za pentranje, graditelji su istraživali želje dece i odraslih i onda to pretočili u stvarnost. Nastalo je ovo fantastično igralište.

29. Assiniboine Park, Children’s garden, Winnipeg. Ovde slike govore više od reči!

 

http://www.najboljamamanasvetu.com

http://www.detinjarije.com/

 

 

Pročitano 2618 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 27 april 2016 16:39

Prijavljivanje/Registracija