petak, 31 oktobar 2014 00:00

Bajkovita igrališta

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Širom Skandinavije pojavila su se bajkovita igrališta za mališane koja su potpuno raziličita od onih kakve smo navikli da viđamo po parkovima. 

 Na prvi pogled ova igrališta izgledaju kao da su „iskočila“ sa stranica knjiga sa bajkama. Za spektakularne strukture igrališta zaslužni su danski dizajeneri Ole Nilsen i Kristijan Jensen.

Danski dizajneri zaključili su da je većina dečjih igrališta dosadna i neinspirativna za decu.

„Mi vidimo svet u živopisnim bojama i susrećemo se sa dečacima i devojčicama koje više vole da se igraju u podmornicima i raketama ili da se nastane u romantičnim zamkovima, nego da se veru po nemaštovitim spravama“, kažu danski dizajenri.

Oni su potpuno uklonili tradicionalne sprave koje smo navikli da viđtamo na dečjim igarlištima. Nilsen i Jensen ističu da je vrlo važno da igrališta budu prilagođena određenim starosnim grupama dece, i da su što manje pod budnim očima roditelja.

„Deci je potrebna udobnost i što manje prisustvo odraslih kada se igraju“, kaže Ole Nilsen.

On kaže da je puno ideja za ova neobična igrališta dobio od svog sina Gustava, koji sada ima 13 godina. Kada je njegov sin imao pet godina, otac je pratio preko celog dana čime se Gustav igra i šta ga posebno zanima. Kasnije je mnoge od tih interesovanja svoga sina „ugradio“ u projektovanje dečjih igrališta.

Ova neobična dečja igrališta za sada su izgrađena u Danskoj i Švedskoj, a u pripremi su specijalno osmišljena igrališta koje će se graditi u Singapuru, Maleziji, Vijetnamu i na Filipinima.

Izvor: http://www.novimagazin.rs/

Pročitano 871 puta Poslednji put izmenjeno petak, 31 oktobar 2014 12:12
Boyanna

Honesty is very expensive gift, don't expect it from cheap people.

Galerija slika

Prijavljivanje/Registracija