Alergija na kućne ljubimce

  • 4.jpg

Šta podrazumeva alergija na kućne ljubimce?

Alergija na ljubimce je reakcija na životinjsku perut (ljuspice kože), slinu, urin i fekalije. Životinjsko krzno samo po sebi nije alergen, ali u njemu se može zadržati polen, prašina i drugi alergeni.

Kada dete koje ima alergiju na životinje udahne perut ili dođe u kontakt sa pljuvačkom, njegov imuni sistem počinje da se brani i ispušta histamin i više od 40 drugih hemikalija koji se bore protiv alergena. 

Histamin izaziva reakciju nosa i disajnih puteva, tačnije dobro poznate simptome alergije: curenje iz nosa, suzne oči, kijanje kao i simptome astme, kao što su kašljanje i otežano disanje. Takođe, životinje mogu da utiču na pojavu astme.

Sve životinje, uključujući i pse, hrčke, morsko prase, a naročito mačke, mogu izazvati alergijske reakcije.

Kako da prepoznam simptome alergije na kućne ljubimce?

Simptomi alergije na kućne ljubimce javljaju se tokom cele godine (a ne samo sezonski). Svrab, suzne oči, osip, curenje iz nosa, kijanje, kašljanje ili hripanje u zatvorenom prostoru su znak alergije na prašinu, buđ ili ljubimca.

Kada se jednom jave oni mogu da se pojavljuju i danima nakon što je uzrok uklonjen, jer se alergeni mogu preneti u novu sredinu preko odeće i drugih predmeta.  

Zato ako iselite psa ili mačku iz kuće na test period, to vam neće mnogo pomoći, jer u kući sigurno imate više nego dovoljno životinjskih alergena koji će pokrenuti alergijske reakcije čak iako životinja nije u kući. 

Bebe su posebno osetljive, pa se simptomi mogu pojaviti čak i ako ona nije u direktnom kontaktu sa životinjom, jer se neprimetni alergeni nalaze u kući.

Kako se utvrđuje prisustvo alergije na kućne ljubimce?

Da bi odredio uzrok pojave alergije, neophodno je uraditi alergo test, zabadanjem iglica na površinu kože u kojima je mala doza tečnog alergena. Posle 15 do 20 minuta lekar će pogledati da li ima oteklina ili reakcije (koje podsećaju na ubod komarca) koje su pokazatelj da alergija postoji.

Ovaj test će pokazati da li treba da odstranite ljubimca iz kuće i temeljno je očistite. Čak i posle toga, moguće je da će biti potrebno da prođe i nekoliko meseci pre nego što alergeni nestanu iz vašeg doma i vi primetite razliku i poboljšanje.

Da li je alergija na kućne ljubimce nasledna?

Alergije uopšte su u velikoj meri nasledne, naročito ukoliko su prisutne kod oba roditelja. U tom slučaju i beba je genetski predodređena da razvije neke vrste alergije, a moguće je da ne budu iste kao kod roditelja.

Ako želite da imate ljubimca, a mislite da bi vaše dete moglo biti alergično, razmislite o tome da sačekate da dete napuni šest godina, jer su simptomi alergije ređi kod starije dece. Alergija na ljubimce će kod vašeg deteta izazvati težak oblik kašlja kada ima 4 ili 5 godina, ali ako ima 8 godina verovatno će reakcije biti nešto slabije.

Koje životinje najčešće izazivaju alergije?

Alergije najčešće izazivaju životinje koje imaju krzno i dlaku. Ne postoje čvrsti dokazi da neka vrsta psa manje ili više izaziva alergiju od drugih. Mnogi ljudi pogrešno misle da su kratkodlaki psi, kao što su pudlice, manji alergeni od drugih rasa sa dugom dlakom. Životinjska perut izaziva reakciju, a ne dlaka ili krzno.

Opšte je prihvaćeno da su mačke alergeni iste jačine, bez obzira na vrstu. Njihove je alergene teže izbeći nego pseće – mačja perut je manja i lepljivija nego pseća, što znači da može daleko da ’’putuje’’ kroz vazduh i zalepi se na površinu na duže vreme. Pošto mačke stalno ližu krzno, dete ima više šanse da dođe u kontakt sa mačjom pljuvačkom, što je još jedan alergen.

Za decu koja su sklona alergijama ne preporučuju se ni hrčci i drugi glodari, jer oni mogu razviti alergiju na njihovu mokraću i izmet. Kada su u kavezu, ove životinje ne mogu izbeći hodanje po sopstvenom urinu i izmetu, što posle stvara reakciju kada dođe u dodir sa dečjom kožom. 

Saveti kako smanjiti izloženost alergijama na ljubimce:

izvor: www.bebac.com

Pregleda
2703
Objavljeno