Afte - ranice u ustima kod dece

  • 2.jpg

Afte ili ranice u ustima se retko javljaju kod dece mladje od 10 godina ali je moguće da upravo one izazovu nelagodnost kod vašeg deteta.

Afta može biti bele, žute ili sivkaste boje, okružena crvenim oreolom, javlja se na sluzokoži usne duplje, obrazima, usnama, jeziku, desnima ili mekom nepcu.

Pojavljuju se pojedinačno ili u manjim grupama. Afte nisu ozbiljan problem ali mogu biti veoma bolne naročito kada dete pije vodu, jede ili pri dodiru.

Šta uzrokuje pojavu afti?

Još uvek nije sasvim poznato šta uzrokuje afte. Često svi članovi porodice imaju ovaj problem pa se smatra da je jedan od uzroka i genetski (naslednost). Neki ljudi imaju sklonost ka pojavi afta usled stresa ili se one mogu javiti nakon nekih stomatoloških intervencija prilikom kojih se malo zakači sluzokoža ili prilikom ugriza za jezik ilu obraz.

Postoje neke tvrdnje da alergija na hranu, virusna infekcija ili nedostatak nekih suplemenata (posebno goždja, folne kiseline, cinka ili B12 vitamina) aktivira pojavu afti. Da li su afte i plikovi koji se javlja kod prehlada(groznica) isti? Ne, afte i groznica nisu isto, to su dve potpuno različite stvari. Afte nisu zarazne i pojavljuju se na mekim tkivima u ustima. Groznica (herpes simplex virus) je zarazna i uglavnom se javlja na spoljnem delu usana.

Lečenje 

Afte obično prolaze spontano nakon 7-10 dana (mada nešto krupnije afte se mogu zadržati i duže). Bol često prolazi nakon 3-4 dana. U medjuvremenu nemojte davati detetu ništa vruće, ljuto, kiselo (citrusno voće).

Ponudite mu da pije tečnost sa slamčicom jer će tako manje iritirati bolno mesto. Mogu pomoći i kockice leda koje će malo utrnuti bolnu oblast. Ako je dete starije i ume da mućka u ustima, može da promućka malo tople slane vode i da je zatim ispljune, to može ublažiti bol. Ukoliko je afta velika i izrazito bolna možete razmisliti o davanju nekog analgetika, paracetamol, brufen.

Najefikasniji u otklanjanju tegoba su preparati na bazi cinka ili srebro - nitrata, koji ubrzavaju keratinizaciju (zarastanje).  Može se uključiti i lokalna ili sistemska primena kortikosteroida, imunostimulacijska i vitaminska terapija. Lečenje se može obaviti i u jednoj seansi tretmanom diodnim laserom, kojim se one potpuno otklanjaju.

Da li zbog afti treba voditi dete kod lekara?

Ukoliki niste sigurni koliko je afta bolna, ukoliko traje više nedelja, posetite lekara radi tačne dijagnoze. Takodje razgovarajte sa lekarom ukoliko dete pored afti ima i neke druge simptome poput ospe, otečenih limfnih čvorova, groznice ili ukoliko je toliko bolno da dete ne može ni tečnost da uzme. Takodje bi trebalo razgovarati sa lekarom ukoliko se afte često ponavljaju.

Pregleda
7901
Objavljeno