Konjuktivitis

  • 43.jpg

Šta je konjuktivitis? 

Konjunktivitis je zapaljenje tanke, providne membrane - sluzokože koja oblaže unutrašnju površinu očnih kapaka i vidjivi, beli deo očne jabučice, poznat kao beonjača. Upalni proces se obično razvija na oba oka, a može da se desi prvo na jednom oku, pa da se kroz dan-dva pojavi i na drugom. Isto tako, moguće je da zapaljenje protekne asimetrično, odnosno da bude vrlo izraženo na jednom, a znatno manje na drugom oku. Manifestuje se crvenilom, otokom kapaka, suzenjem, ponekad i gustom sekrecijom iz oka. 

Kako dolazi do infekcije oka kod novorođenčeta?

Beba može da se inficira tokom porođaja, ukoliko prolaskom kroz porođajni kanal beba dođe u kontakt sa bakterijama iz cervikalnog kanala ili vagine majke. Kapljičnim putem se prenosi ukoliko osoba koja ima jaku respiratornu infekciju i kašlje, kija, ili diše u blizini mališana. Takođe, može se desiti da se infekcija prenese direktnim kontaktom, tako što osoba prljavim rukama dodiruje ruke ili lice bebe. 

Šta može biti uzrok za nastanak konjuktivitisa kod male dece?Uzroci za nastanak zapaljenja oka kod dece mogu biti razni spoljni faktori, bakterijski, virusni, alergijski, ili hemijski (dolazi do nadražaja oka ako dođe u kontakt sa nekom hemikalijom, recimo hlor u bazenu...). 

Kod dece se najčešće javlja, bakterijski (uzrokuju ga bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke), virusni (različiti virusi mogu biti uzročnik infekcije), alergijski (glavni uzročnik je polen) konjuktivitis i ukoliko je uzrok herpes ili kontakt sa hemikalijama 

Koji su najčešći simptomi konjuktivitisa kod dece?

Kod svakog deteta simptomi su uglavnom drugačiji, a neki od osnovnih su:

Kako da prepoznam da moje dete ima konjuktivitis?

Osim crvenila, otoka kapka i eventualno pojave gustog sekreta, verovatno će mališanu biti narušen san i apetit, stalno će dodirivati oči rukama. Mala deca obično su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i na taj način pogoršavaju situaciju. Ukoliko primetite ove simptome, odmah se obatite lekaru za pomoć.

Da li je konjuktivitis opasan za moju bebu?

U većini slučajeva konjuktivitis nije ozbiljan zdravstveni problem i za nekoliko dana može da se izleči. Međutim svakako treba posetiti lekara koji će prepisati odgovarajuću terapiju jer ipak u nekim slučajevima može da dovede do ozbiljnog oštećenja oka.

Kako bebi mogu pružiti prvu pomoć?

Ukoliko iz nekog razloga ne možete odmah otići lekaru kao prva pomoć može da posluži blagi rastvor biljnog čaja. Ako mališan ne može da otvori oči, jer se skupilo mnogo gnoja, bebine okice umijte blagim, mlakim čajem kamilice. Dve kafene kašice je dovoljno na 50 ml ključale vode. Ostavite da odstoji desetak minuta, procedite, sipajte na tufer i pažljivo očistite oči, od spolja, ka unutra.

Kako se leči konjuktivitis?

Veoma je važno da lekar odredi uzrok nastanka zapaljenja kako bi na osnovu toga, (ali i uzrasta deteta, stanja upale itd.) prepisao odgovarajuću terapiju.

Virusni konjuktivitis ne zahteva specijalan tretman, dovoljno je nežna redovna nega očiju i eventualno upotreba kapi ukoliko ih lekar prepiše, kako bi se sprečio razvoj sekundarne infekcije. 

U slučaju bakterijskog zapaljenja vežnjače lekar će predložiti antibiotičke kapi, uljani rastvor ili mast.

Ukoliko je uzrok nastanka alergija lekar prepisuje kapi za oči i eventualno lekove za lečenje alergija. 

Ukoliko dete ima zapaljenje oka uzrokovanu herpesom, lekar će prepisati odgovarajuću terapiju lekovima i kapima za oči. Ovo je najozbiljniji tip konjuktivitisa i može dovesti do problema sa vidom. 

Da li se upala može proširiti i na drugo oko?

Ne samo da se upala može proširiti na drugo oko, već se može preneti i na druge ljude dodirivanjem upaljenog oka ili očnog sekreta. Veoma je važno održavanje redovne higijene ruku jer je sekret iz oka zarazan 24-48 časova od početka terapijskog lečenja. Takođe, izbegavajte kontakt sa drugom decom.

Kako da bebi ukapam kapi za oči?

Pre sipanja kapi ili mazanja očiju obavezno treba oprati ruke. Zatim pripremite kapi da vam budu na dohvat ruku. Uzmite dete tako da mu glava bude blago zabačena unazad. Jednu - dve kapi ukapati u donji ugao, nikako direktno u oko i pazite da da pipetom ne dodirnete oko, kako ne bi dalje prenosili infekciju. 

Može li se konjuktivitis sprečiti?

Konjuktivitis se može sprečiti adekvatnom i redovnom higijenom, naročito ruku, koje su jedan od glavnih uzroka nastanka i prenosnika zapaljenja. Nakon umivanja dete treba da koristi isključivo svoj peškirić.

Takođe, trebalo bi izbegavati kupanje u zagađenim rekama, jezeru.

Izvori: www.babycenter.com, www.yumama.com, www.bebac.com

Pregleda
1376
Objavljeno